Na današnji dan

Sve Picassove slike zajedno vrijede stotine milijardi dolara? – 1973.

37222402pica_20010627_30035.jpg

Posljednje Picassove riječi bile su: “Pijte za mene, pijte za moje zdravlje, znate da ja više ne mogu piti!”

Dana 8. travnja 1973. godine umro je u 92. godini života jedan od najslavnijih umjetnika svih vremena – Pablo Picasso. Umro je u francuskom gradiću Mouginsu u Provansi, šest kilometara od Azurne obale. Picasso je umro dok su on i njegova supruga zabavljali goste na večeri. Posljednje Picassove riječi bile su: “Pijte za mene, pijte za moje zdravlje, znate da ja više ne mogu piti!”.

Pokopan je na posjedu svog privatnog dvorca Vauvenargues u Provansi.


Gotovo da nema likovnog područja u kojem Picasso nije izrazio svoj umjetnički kreativni genij. Bavio se slikarstvom na platnu i na zidu, skulpturom, grafikom i keramikom, izrađivao kolaže i plakate i u svemu tome bio velik. Njegov golemi opus obuhvaća više stvaralačkih faza: modru, ružičastu, kubističku, zatim klasičnu, nadrealisitčku i ekspresionističku. Među njegova najpoznatija djela ubrajaju se: Gospođice iz AvignonaŽena koja plače, Guernica… Osim toga izrađivao je i scenografije za balete, pisao pjesme i drame.

Smatra se da Picassova slikarska ostavština vrijedi u financijskom pogledu najviše od svih ostavština svih umjetnika u povijesti. Naime, neke njegove slike već su premašile 100 milijuna dolara po komadu, a računa se da je ukupno proizveo oko 50.000 umjetničkih predmeta. Dakle, sva njegova djela zajedno mogla bi teoretski vrijediti desetke, ako ne i stotine milijardi dolara.

Komentari