Na današnji dan

Svakom glumcu Prijatelja milijun dolara po epizodi (1994.)

Prva epizoda humoristične serije Prijatelji emitirana je 22. rujna 1994. godine. Bio je to početak jedne od najuspješnijih televizijskih produkcija u povijesti. Ukupno je snimljeno 10 sezona. U seriji je nastupalo 6 stalnih glumaca, a producenti su željeli da oni imaju podjednake uloge, bez da se nekoga posebno ističe. Sukladno tome, većinom su honorari svih šestero glumaca bili podjednaki. S povećanjem popularnosti serije vrtoglavo su rasli i honorari glumaca. U prvoj sezoni svaki je glumac dobivao 22.500 dolara po epizodi. U trećoj sezoni to je već poraslo na 75.000 dolara po epizodi.

– u 4. sezoni svaki je glumac dobivao 85.000 dolara po epizodi,

– u 5. sezoni svaki je glumac dobivao 100.000 dolara po epizodi,

– u 6. sezoni svaki je glumac dobivao 125.000 dolara po epizodi,

– u 7. i 8. sezoni svaki je glumac dobivao 750.000 dolara po epizodi,


– u 9. i 10. sezoni svaki je glumac dobivao 1.000.000 dolara po epizodi.

Zanimljiv je bio odabir glumaca za seriju. Za svaku od šest uloga prijavilo se oko 1.000 ljudi. Taj je broj srezan na 75 osoba po ulozi koji su pozvani na audicije.David Schwimmer(Ross Geller) odabran je preko reda jer su ga producenti od početka željeli za ulogu, navodno su lik Rossa i kreirali imajući njega na umu. Tako je Schwimmer postao prvi član glumačke ekipe.

Courtney Cox(Monica Geller) bila je najpoznatija glumica od svih šestero uoči početka Prijatelja. Producenti su isprva mislili da bi bila dobra u ulozi Rachel, no ona je sama tražila ulogu Monice nakon što je pročitala scenarij. Dobro je obavila audiciju za tu ulogu i na kraju je i odabrana za nju. Ostalo četiri glumaca odabrani su prema rezultatima svojih audicija.

Za uloguChandlera Bingau igri bio iJon Cryer(poznat kao Alan Harper iz Dva i pol muškarca). Uloga Monice isprva je ponuđena glumiciJaneane Garofalo(poznata iz filma Istina o mačkama i psima), ali ju je ona odbila.

Već prva (pilot) epizoda Prijatelja doživjela je velik uspjeh.Matt LeBlanc(Joey Tribbiani) bio je u stvarnom životu prije snimanja Prijatelja tako siromašan da je za vrijeme audicije posjedovao samo 11 dolara. Kad su glumci dobili prvu plaću,Courtney Coxje kupila automobil, a on je bio sretan da si konačno može priuštiti topli obrok.

Komentari