Na današnji dan

Sv. Zita – zaštitnica služavki, kućnih pomoćnica i poslužitelja – 1272.

Le corps momifié de Sainte Zita exposé dans son reliquaire, basilique San Frediano, Lucques, Toscane, Italie

Sv. Zita počela je već u dobi od oko 12 godina raditi kao služavka u obitelji Fatinelli u Lucci. Isprva su je izrabljivali njeni gospodari i kolege, no ona je strpljivo sve podnosila i uzvraćala ljubavlju na njihova zlodjela.

Dana 27. travnja 1272. godine umrla je u talijanskom gradu Lucci sveta Zita, požrtvovna svetica štovana kao zaštitnica služavki, kućnih pomoćnica i poslužitelja. Sv. Zita počela je već u dobi od oko 12 godina raditi kao služavka u obitelji Fatinelli u Lucci. Isprva su je izrabljivali njeni gospodari i kolege, no ona je strpljivo sve podnosila i uzvraćala ljubavlju na njihova zlodjela. Time je na kraju uspjela preobratiti svoje nekadašnje mučitelje, a postavljena je i na čelo posluge u kući. Sv. Zita bila je osobito milostiva prema ljudima u nevolji pa im je ustupala i vlastiti obrok.

Sv. Zita je umrla u dobi od oko 60 godina u kući spomenutih Fatinellija. Bila je u njihovoj službi, dakle, čak oko 48 godina. Nakon čak 150 izvještaja o pomoći putem njenog zagovora proglašena je sveticom Katoličke crkve. Ponegdje je nastao običaj da se njena pomoć traži u slučaju gubitka ključeva. Posljednja vladarice Austro-Ugarske, supruga bl. Karla Habsburškog, zvala se Zita upravo u čast sv. Zite (danas carica Zita ima status službenice Božje u Katoličkoj crkvi).

Komentari