Na današnji dan

Sv. Mirko – pripadnik loze svetih kraljeva koja je vladala Hrvatskom – 1031.

Otac mu je bio prvi ugarski kralj – sv. Stjepan Arpadović. Ta je kraljevska obitelj bila vrlo važna za hrvatsku povijest, jer je vladala Hrvatskom oko 200 godina.

Dana 2. rujna 1031. godine umro je svetac kojeg Hrvati nazivaju sv. Mirko, a latinsko mu je ime Emericus, pa ga se često naziva i Emerik. Budući da je bio Mađar, njegovo je rođeno ime Imre, što je mađarski oblik od Mirko.

Sv. Mirko bio je pripadnik ugarske kraljevske obitelj Arpadovića. Otac mu je bio prvi ugarski kralj – sv. Stjepan Arpadović. Ta je kraljevska obitelj bila vrlo važna za hrvatsku povijest, jer je vladala Hrvatskom oko 200 godina. Arpadoviće se naziva i lozom svetih kraljeva jer je ta dinastija dala devet svetaca i blaženika.

Prvi svetac bio je spomenuti kralj sv. Stjepan, drugi je bio sv. Mirko, treći je bio također kralj i to sv. Ladislav Arpadović, poznat nam po tome što je utemeljio Zagrebačku biskupiju 1094. godine. Tri arpadovićke princeze postale su svetice Katoličke crkve: sv. Elizabeta Ugarska, sv. Margareta Ugarska i sv. Kunigunda. Još jedna princeza – sv. Irena – postala je pravoslavnom sveticom, a još dvije princeze postale su katoličke blaženice – bl. Elizabeta od Tössa i bl. Jolanda. Uz sve te svece i blaženike, zanimljivo je da je čak i majka sv. Mirka Arpadovića bila blaženica Katoličke crkve. Ime joj je bl. Gizela i bila je bavarska princeza.

Odgojitelj mladog princa Mirka bio je sv. Gerhard, biskup i jedan od danas najpoznatijih mađarskih svetaca (po njemu se zove poznato brdo Gellert u Budimpešti). Sv. Mirko trebao je naslijediti ugarsko prijestolje od svog oca, ali je poginuo u lovu na vepra. Bile su mu samo 24 godine.


Na njegovom se grobu dogodilo nekoliko čudesnih izlječenja pa ga je znameniti papa Grgur VII. proglasio svecem. Poznata crkva u zagrebačkim Šestinama posvećena je sv. Mirku Arpadoviću.

Komentari