Na današnji dan

Sv. Josip Kupertinski – franjevac koji je mogao letjeti – 1663.

Njegove levitacije postale su tako česte da mu nadređeni nisu dopuštali sudjelovanje u zajedničkim samostanskim aktivnostima da ne bi letenjem odvraćao pažnju kolegama franjevcima.

Dana 17. rujna katolička crkva slavi sveca s doista neobičnim sposobnostima i sa zanimljivim karakterom. Bio je to sv.Josip Kupertinski, koji je preminuo 1663. godine. Rođen je u talijanskom gradiću imenaCupertino u južnotalijanskoj pokrajini Apuliji. Postao je franjevcem. Smatrali su ga sanjarom, pa su ga često odbacivali misleći da nije sposoban za rad. Godine 1630. dogodilo mu se čudo, koje je čak i njega zaprepastilo. Usred jedne procesije počeo je levitirati i uzdignut je u visinu, gdje je neko vrijeme ostao, a zatim se ponovno spustio na zemlju. Tom je čudu svjedočilo mnogo prisutnih ljudi i uskoro je po tome postao poznat. Njegove levitacije postale su sve češće, zapravo tako česte da mu nadređeni nisu dopuštali sudjelovanje u zajedničkim samostanskim aktivnostima da ne bi letenjem odvraćao pažnju kolegama franjevcima. Izgleda da je sv. Josipa pomisao na uzvišene i svete stvari dovodila u ekstazu, od koje bi počeo letjeti, a na zemlju bi ga vratile tek naredbe nadređenih.

Najpoznatiji slučaj leta sv. Josipa Kuperinskog dogodio se pred samim papom Urbanom VIII., kome je svetac doveden na audijenciju. Kad se sagnuo da poljubi papine noge, svetac je poletio i ostao u zraku sve dok ga prisutni nadređeni franjevac nije pozvao da siđe. Sv. Josip postao je u narodu toliko cijenjen da su mu ponekad gotovo rastrgali odjeću u pokušajima da dođu do djelića njegovih relikvija.

Sv. Josipa Kupertinskog nazvali suLetećim svecem i danas je zaštitnik svih koji se bave letenjem, naročito pilota. Poznati gradić Cupertino u Kaliforniji ime je dobio po njemu, a taj je svetac također i zaštitnik onih koji polažu ispite.


Komentari