Na današnji dan

Sv. Ivana Orleanska došla u pomoć opkoljenom Orleansu – 1429.

http://www.kommunicera.umea.se/hemma/mathias/

Englezi su željeli zauzeti cijelu Francusku, a ključ za to bilo bi im zauzimanje strateškog grada Orleansa. Sv. Ivana je pod dojmom svojih kršćanskih vizija iz djetinjstva stupila u borbu, pretvorivši rat između Engleza i Francuza u religijsku borbu.

Dana 29. travnja 1429. godine počela je čudesna vojnička karijera slavne svetice Ivane Orleanske. Ta djevojka od samo 17 godina došla je voditi francusku vojsku u obrani grada Orleansa. Do tog vremena, naime, Englezi su osvojili čitavu sjevernu polovicu Francuske. Engleski kralj Henrik V. krunjen je za francuskog kralja u Reimsu, čime je francuska kraljevska dinastija de facto svrgnuta s prijestolja.

Englezi su željeli zauzeti i ostatak Francuske, a ključ za to bilo bi im zauzimanje strateškog grada Orleansa. Ivana je pod dojmom svojih kršćanskih vizija iz djetinjstva stupila u borbu, pretvorivši rat između Engleza i Francuza u religijsku borbu. Francuski vojnici bili su poneseni njenim primjerom i pobijedili su Engleze kod Orleansa.

Po toj pobjedi Ivana je i dobila naziv Orleanska (inače je bila porijeklom iz pokrajine Lorraine pravim imenom Jeanne d’Arc). Pod njezinim vodstvom Francuzi su u sljedećim mjesecima izvojevali impresivne pobjede nad Englezima i uspjeli povratiti sjevernu Francusku. Kad je oslobođen Reims, Ivana je sudjelovala u krunidbi francuskog dauphina (prijestolonasljednika) za kralja Karla VII., čime je vraćena francuska dinastija ne prijestolje.

Međutim, već sljedeće godine Ivanu su uhitili Englezi. Optužili su je za herezu i spalili na lomači kad je imala samo 19 godina. Papa Benedikt XV. proglasio ju je sveticom Katoličke crkve 1920. godine.

Komentari