Na današnji dan

Sv. Ignacije Lojolski – osnivač reda Isusovaca – 1556.

Poznato djelo koje je ostavština sv. Ignacije njegove su znamenite Duhovne vježbe, kojima se danas služe kao sredstvom za meditaciju čak i nekatolici.

Dana 31. srpnja 1556. godine umro je u Rimu slavni osnivač najvećeg katoličkog reda na svijetu – sv. Ignacije Lojolski. On je rođen u dvorcu Loyola u današnjoj sjevernoj Španjolskoj i podrijetlom je bio Bask. Isprva je bio vojnik, a kasnije je vojničku disciplinu prenio i na redovništvo. Danas je sv. Ignacije Lojolski zaštitnik katoličkih vojnika.

Isusovački red tj. Družbu Isusovu osnovao je u Parizu kad je jednom prilikom okupio svojih šest sveučilišnih kolega u crkvi sv. Dionizija (Saint-Denis) na poznatom brdu Montmartre. Oni su se zakleli na doživotnu suradnju. Red je kasnije odobren od strane pape, a postao je najvećim i najmoćnijim crkvenim redom u kršćanskom svijetu. Isusovce su kroz povijest nazivali i jezuitima. Sv. Ignacije bio je prvi isusovački general (lat. Praepositus Generalis), što je naziv za glavne upravitelje tog reda.

Sv. Ignacije umro je u 65. godini od tzv. rimske groznice, vrste malarije koju su prenosili komarci i koja se s vremena na vrijeme javljala u Rimu. Proglašen je blaženim 1609., a svetim 1622. godine. Poznato djelo koje je napisao sv. Ignacije Lojolski su znamenite Duhovne vježbe, kojima se danas služe kao sredstvom za meditaciju čak i nekatolici.


Komentari