Na današnji dan

Znate li tko su katolički vegani? (1507.)

Svetac Franjo Paulski (tal. San Francesco di Paola) umro je 2. travnja 1507. godine. Rodom je bio Talijan iz grada Paole na jugu Italije. Roditelji su mu dali ime po sv. Franji Asiškom, a u okrilju franjevačkog reda mali se Franjo Paulski i školovao. Već u djetinjstvu pokazivao je sklonost prema skromnom i poniznom načinu života. Zanimljivo je da nikada nije postao svećenik, ali se pridružio franjevačkom redu. Živio je kao pustinjak u jednoj pećini, a s vremenom su mu se pridružili i drugi, pa je tako nastala redovnička zajednica.

Isprva se njegova zajednica nazivala Pustinjaci svetog Franje Asiškog, a kasnije su preimenovani u Red najmanjih (lat. Ordo Minimorum). Danas članove tog reda nazivaju i minima (lat. najmanji). Iz samog je naziva razlučiva izuzetna sklonost tog reda prema poniznosti i skromnosti.

Sv. Franjo Paulski u svoj red uveo pravilo po kojem braća nisu smjela jesti hranu životinjskog porijekla, i to ne samo meso, nego čak ni sir, mlijeko, ribu ili jaja. Mnogi su svetci većinu života živjeli kao vegetarijanci, što dokazuje da vegetarijanstvo nije ni pomodarija ni karakteristika drugih religija. Sv. Franjo Paulski umro je u 91. godini.

Komentari