Na današnji dan

SV. Elizabeta Ana Seton – prva svetica rođena u SAD-u – 1821.

Sv. Elizabeta Ana Seton nije rođenjem bila katolkinja nego protestantkinja, a preobratila se nakon suprugove smrti.

Na današnji dan 1821. godine umrla je američka katolička svetica Elizabeta Ana Seton. Sveta Elizabeta Ana Seton rođena je u Americi, točnije u New Yorku. Dapače, ona je bila prva osoba koja je proglašena sveticom Katoličke crkve, a da je rođena na području SAD-a.
Sv. Elizabeta Ana Seton nije rođenjem bila katolkinja nego protestantkinja. Rođeno prezime bilo joj je Bayley, a bila je dijelom francuskog hugenotskog podrijetla. U dobi od 19 godina udala se za Williama Mageea Setona, bogatog poslovnog čovjeka. Rodila mu je petero djece.
Krajem 18. stoljeća njen suprug zapao je u financijske teškoće, što se odrazilo na cijelu obitelj. Bolovao je i od tuberkuloze, pa su 1803. godine on i Sv. Elizabeta Ana Seton otišli u Italiju u nadi da će toplija klima pogodovati njegovom zdravlju. Smjestili su se u gradu Livornu na obali Sredozemnog mora. Međutim, već iste godine njen suprug je umro. Sv. Elizabeta Ana Seton ostala je neko vrijeme kao udovica u Italiji, gdje je došla u dodir s rimokatoličkom vjerom.
Nakon povratka u SAD, sv. Elizabeta Ana Seton definitivno se preobratila na katoličku vjeru. Krštena je po katoličkom obredu 1805. godine u New Yorku. Kao udovici s djecom, izgleda da joj nije bilo lako osigurati egzistenciju, no pomogli su joj drugi katolici. Preselila se u gradić Emmitsburg u Marylandu i osnovala zajednicu časnih sestara posvećenu brizi za djecu siromašnih građana. Zanimljivo je da je škola te zajednice bila prva besplatna katolička škola u SAD-u.
Na današnji dan 1821. godine sv. Elizabeta Ana Seton umrla je od tuberkuloze u spomenutom gradiću Emmitsburgu. Bilo joj je samo 46 godina. Blaženicom Katoličke crkve proglasio ju je papa bl. Ivan XXIII. 1963. godine, a sveticom je proglašena od strane pape časnog Pavla VI. 1975. godine. Danas postoje njena svetišta i u Emmitsburgu i u New Yorku.

 


Komentari