Na današnji dan

Sv. Augustin umro tijekom opsade Vandala u današnjem Alžiru – 430.

Zanimljivo je da su nakon smrti sv. Augustina Vandali odustali od opsade grada Hipona. Sv. Augustina Katolička crkva slavi 28. listopada svake godine tj. upravo na datum njegove smrti.

Dana 28. kolovoza 430. godine umro je znameniti kršćanski mislilac sv. Augustin. Nazivaju ga i Aurelijem Augustinom, prema njegovom latinskom imenu, a također je poznat i kao sv. Augustin od Hipona prema gradu Hiponu u kojem je preminuo. Sv. Augustina rodila je njegova majka sv. Monika, koja je također kršćanska svetica. Ona je bila izrazita vjernica kršćanka, premda joj je suprug bio nekršćanin.

Sveti Augustin rodio se u gradu Tagasti na području današnjeg Alžira, nedaleko od granice s današnjim Tunisom. Sjeverna Afrika pripadala je nekoć Rimskom Carstvu i bila je važna za širenje kršćanstva. Zanimljivo je da je u doba Rimskog Carstva Sjeverna Afrika imala i izrazito veliko gospodarsko značenje (jedno su je vrijeme smatrali žitnicom carstva).

Zanimljivo je da je sv. Augustin u Sjevernoj Africi također i umro, i to u gradu Hiponu smještenom na obali Sredozemnog mora. Na području antičkog Hipona danas se nalazi veliki alžirski grad Annaba (jedan od četiriju najvećih gradova u Alžiru). Sv. Augustin umro je upravo u vrijeme kad su grad Hipon opsjedali Vandali, germanski osvajači koji su harali po velikom dijelu Rimskog Carstva. U doba te opsade sv. Augustin bio je teško bolestan, a ubrzo je od bolesti i preminuo. Već je tada zabilježeno čudo koje se pripisuje zalaganju sv. Augustina. Zanimljivo je da su nakon smrti sv. Augustina Vandali odustali od opsade Hipona. Sv. Augustina Katolička crkva slavi 28. listopada svake godine tj. upravo na datum njegove smrti. Naime, u Katoličkoj se crkvi smatra da je datum smrti nekoga sveca ujedno i datum njegovog rođenja za Nebo.


Komentari