Na današnji dan

Sv. Antun Padovanski – zaštitnik bračnih parova – 1231.

Sv. Antuna obično se prikazuje kako drži dijete Isusa u naručju. Između ostalog zaštitnik je ribara, siromaha, neplodnih i trudnica. 

Dana 13. lipnja pada svetkovina sv. Antuna Padovanskog, jer je on toga dana 1231. godine umro tj. rođen je za nebo. Sv. Antun bio je jedan od prvih članova Franjevačkog reda. Naime, pridružio se franjevcima svega desetak godina nakon njihovog osnivanja, u vrijeme dok je sv. Franjo Asiški još bio živ. Premda je sv. Antun rođen u Portugalu, veže ga se najviše uz talijanski grad Padovu, gdje je neko vrijeme živio i gdje su sahranjeni njegovi ostaci. Sv. Antun je postao slavan još za vrijeme života po svojoj sposobnosti propovijedanja. Nakon što je umro na današnji dan u dobi od samo 36 godina u gradiću Arcelli pokraj Padove, proglašen je svecem niti godinu dana nakon smrti.

To je bila jedna od najbržih kanonizacija u cijeloj Katoličkoj crkvi. Svečevo je tijelo položeno u za tu svrhu sagrađenu baziliku sv. Antuna u Padovi, koja je danas jedno od najpopularnijih hodočasničkih mjesta u cijelom svijetu. Sv. Antuna se u umjetnosti obično prikazuje kako drži dijete Isusa u naručju. Između ostalog zaštitnik je ribara, siromaha, neplodnih i trudnica. Zanimljivo je da je i zaštitnik bračnih parova, jer postoje opisi kako je pomirio suprotstavljene supružnike.

Komentari