Na današnji dan

Sv. Alfonz Liguori – pomagač siromašnima, zanemarenima i odbačenima – 1787.

U kasnijim dvadesetim godinama svog života odlučio je napustiti pravničko zanimanje i postati svećenikom. 

Na današnji dan umro je sv. Alfonz Liguori, osnivač katoličke redovničke zajednice redemptorista (lat. Congregatio Sanctissimi Redemptoris – C.Ss.R.) Sveti Alfonz rođen je u Marianelli pokraj Napulja (danas je to mjesto predgrađe Napulja) i to u plemićkoj obitelji. Primio je dobro školovanje i postao je pravnik. Ipak, u kasnijim dvadesetim godinama svog života odlučio je napustiti pravničko zanimanje i postati svećenikom. Njegov otac protivio se tom naumu, no sv. Alfonz bio je uporan i uspio se dogovoriti s ocem. Tako je u dobi od 30 godina doista zaređen za svećenika.

Sv. Alfonz Liguori već se u prvim godinama svećeničkog zanimanja počeo baviti problemom mladih koji su živjeli na napuljskim ulicama kao beskućnici ili kao marginalizirani slojevi društva. Da bi im pomogao, organizirao je svojevrsne centre za zajedničku molitvu, obrazovanje i društvene aktivnosti. S vremenom je počeo putovati i u seosko zaleđe Napulja, gdje je primijetio mnogo siromašnih i odbačenih ljudi.

Godine 1732. sv. Alfonz Liguori osnovao je redovničku zajednicu redemptorista, nazvanu po Isusu Kristu kao Presvetom Otkupitelju (lat. Sanctissimus Redemptor). Svrha te redovničke zajednice postalo je djelovanje među siromašnim i zanemarenim ljudima. Jedan od slavnih družbenika sv. Alfonza, a time i jedan od prvih redemptorista, bio je sv. Gerard Majella, koji je bio dijete siromašne obitelji iz Napuljskog Kraljevstva. Do sada su među redemptoristima ukupno četvorica proglašeni svecima, a još čak devetorica blaženicima Katoličke crkve.


U 60-tim godinama života sv. Alfonz Liguori imenovan je i biskupom grada Sant’Agata dei Goti u zaleđu Napulja. Redemptoristi su se brinuli naročito za ljude iz siromašnih četvrti i predgrađa, te za društveno odbačene.

Sv. Alfonz izvanredno je mnogo pisao, tako da je sastavio čak 111 djela iz područja duhovnosti. Svecem je sv. Alfonz proglašen 1839. godine, a papa bl. Pio IX. proglasio ga je 1870. godine čak i crkvenim naučiteljem. Spomenimo da je sv. Alfonz Liguori izvorni autor i najpoznatije talijanske božićne pjesme Tu scendi dalle stelle.

Komentari