Na današnji dan

Sv. Albert Hurtado – osnivač domova za ugroženu djecu – 1952.

Važna institucija koju je sv. Albert Hurtado osnovao zvala se Hogar de Cristo (hrv. Kristov dom). Radilo se o skloništu za napuštenu djecu, kao i za svu djecu kojoj je bio potreban dom i hrana. 

Dana 18. kolovoza 1952. godine umro je sv. Albert Hurtado, čileanski svetac koji se snažno zauzimao za dobrobit mladih i socijalno ugroženih ljudi. Sv. Albert Hurtado rođen je u gradu Viña del Mar, koji leži u središnjom Čileu na obali Tihog oceana. Pridružio se Isusovačkom radu, a zanimljivo je da je doktorirao pedagogiju i psihologiju te završio studij prava. Posjedovao je, dakle, obrazovanje iz cijelog niza društvenih znanosti, uz ono iz teologije.

Godine 1940. došao je sv. Albert Hurtado na čelo Katoličke akcije u svojoj dijecezi. Važna institucija koju je osnovao zvala se Hogar de Cristo (hrv. Kristov dom). Radilo se o skloništu za napuštenu djecu, kao i za svu djecu kojoj je bio potreban dom i hrana. Taj je koncept bio iznimno uspješan i raširio se po Čileu. Navodno je već tijekom njegovog života oko 850.000 djece primilo neku vrstu pomoći od tog pokreta.

Sv. Albert Hurtado bio je poznat i po zelenom kamionetu koji je kupio i pomoću kojeg je patrolirao noću po ulicama radi pomoći ugroženoj djeci. Bavio se i sindikalnim pitanjima, u smislu prava radnika. Već za života postao je svojevrsnim junakom u Čileu i mnoge je privukao vjeri. Umro je u Santiagu, čileanskom glavnom gradu, u dobi od 51 godine, od posljedica raka gušterače. Blaženikom ga je proglasio papa sv. Ivan Pavao II,, a svecem papa Benedikt XVI.


Komentari