Na današnji dan

Supruga trojice slavnih umjetnika i ljubavnica četvrtog – 1964.

Slavna Alma Mahler bila je za redom u braku sa skladateljem Gustavom Mahlerom, zatim s arhitektom Walterom Gropiusom (utemeljiteljem pokreta Bauhaus) i na kraju s književnikom Franzom Werfelom. U međuvremenu je bila i u vezi sa slavnim slikarom Oskarom Kokoschkom.

Alma Mahler jedna je od najuspješnijih žena u povijesti po broju slavnih supruga za koje je bila udana. Ona je, naime, za redom bila u braku sa skladateljem Gustavom Mahlerom, zatim s arhitektom Walterom Gropiusom (utemeljiteljem pokreta Bauhaus) i na kraju s književnikom Franzom Werfelom.

Rođena je u Beču 1879. godine kao Alma Schindler, u dobrostojećoj obitelji. Odrastala je u tom gradu koji je krajem 19. stoljeća doživljavao svoje zlatno doba. Naime, Beč je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće bio jedna od najvažnijih kulturnih prijestolnica svijeta. Tamo su nastajali važni umjetnički stilovi secesije i moderne. U Beču je djelovao znameniti psihoanalitičar Sigmund Freud, te poznati umjetnici poput Gustava Klimta i Otta Wagnera.

Alma se udala za slavnog skladatelja i dirigenta Gustava Mahlera kad su joj bile 22 godine, i to nakon što je s njime zatrudnjela. On je bio čak 19 godina stariji od nje. Važno je za Hrvatsku da su Gustav i Alma Mahler boravili u Opatiji, gdje je on skladao i neke od svojih najpoznatijih simfonija. Alma se i sama bavila skladanjem, ali je ušavši u brak s Mahlerom pala u njegovu sjenu. Uzela je za ljubavnika poznatog arhitekta Waltera Gropiusa, no kasnije se pomirila s mužem. Ipak, Mahler je umro nakon samo 9 godina braka.


Ostavši mlada udovica (bila joj je samo 31 godina), Alma je uskoro imala strastvenu vezu s mladim slikarom Oskarom Kokoschkom (bio je 6 godina mlađi od nje). Mnoga njegova slikarska djela bave se njom i navodno ju je volio do kraja života, premda su prekinuli vezu. Zatim se ona udala za svog nekadašnjeg ljubavnika – spomenutog Waltera Gropiusa, jednog od najpoznatijih arhitekata u povijesti. Već u doba tog braka započela je aferu s književnikom Franzom Werfelom, za koga se kasnije i udala nakon razvoda od Gropiusa. Werfel je bio Židov, pa su za vrijeme nacizma Alma i on pobjegli u SAD.

Alma Schindler-Mahler-Gropius-Werfel umrla je 11. prosinca 1964. godine u New Yorku. Pokopana je u rodnom Beču. Njeni dnevnici važan su izvor za poznavanje života umjetnika čija je bila supruga i ljubavnica.

Komentari