Na današnji dan

Supruga Mao Zedonga osuđena na smrt (1976.)

Četvrta i posljednja supruga kineskog revolucionara i državnika Mao Zedonga zvala se Jiang Qing. Rođena je 1914. u kineskoj provinciji Shadong kao Li Shumeng. Odrastala je u problematičnoj siromašnoj obitelji. Kao što je bio običaj, majka joj je lomila kosti na stopalima i vezala ih zavojima kako bi bila što kraća. 

Postala je glumica i putujuća umjetnica. Pridružila se Komunističkoj partiji i na Akademiji dramskih umjetnosti upoznala Maa i s njim započela vezu. U to doba izabrala si je novo ime – Jiang Qing. Zbog raznih skandala s oženjenim muškarcima Komunistička partija nije bila zadovoljna ovom vezom te joj je zabranjeno političko djelovanje. Ipak su se vjenčali, a Jiang je postalo Maova tajnica. 

Međutim, Jiang je ipak postala politički aktivna i sudjelovala u pripremi reformi i ideološkim diskusijama. Partija joj je opet zabranila istupanje u javnosti, nakon čega se razboljela. Sredinom 60-ih uspjela se progurati na političku scenu preko kulture. Jiang se smatra pokretačicom i vođom Kulturne revolucije u Kini. S druge strane, doprijenila je uništavanju velikog broja starih i vrijednih knjiga. Postala je jedna od najmoćnijih ljudi u Kini. 

Tijekom Kulturne revolucije izgubila je popularnost među širokim masama zbog agresivnog i hladnog nastupa te kršenja ljudskih prava. Smatralo se da manipulira Maom, koji je u međuvremenu obolio, i da je ona zapravo zaslužna za njegove političke pogreške. Stoga je samo mjesec dana nakon njegove smrti uhićena. Ona i njezini bliski suradnici osuđeni su na smrt 25.1.1981. godine, ali im je kazna preinačena u doživotni zatvor.Jiang je zbog raka grla puštena na slobodu 1991. i umrla samo tjedan dana nakon toga. Prema službenim podatcima, počinila je samoubojstvo. 

Piše: Marsela Alić


Komentari