Na današnji dan

Supruga Mao Ce-tunga – glumica i moćna partijska dužnosnica – 1991.

Nakon što su komunisti došli na vlast u Kini, gospođa Mao imala je znatnu ulogu kao prva dama. Godina 1969. postala je i članicom Politbiroa. Potkraj Maovog razdoblja vladanja bila je jedna od najjačih političkih figura u Kini.

Dana 14. svibnja 1991. godine umrla je supruga Mao Ce-tunga, poznata na zapadu kao gospođa Mao (Madame Mao). Tijekom života koristila je mnogo imena, što zbog svoje umjetničke karijere (bila je glumica), što zbog nestalnih prilika u Kini u doba revolucionarnih zbivanja. Često ju se oslovljava imenom Jiang Qing. 

Buduća gospođa Mao rođena je još 1914. godine u gradu Zhuchengu u Kini. Postala je glumica i komunistkinja. Glumila je uspješno i u kazalištu i na filmu. Prije nego je ušla u vezu s Mao Ce-tungom dva se puta udavala i imala je niz partnera.

Ona i Mao Ce-tung započeli su vezu kad su njoj bile otprilike 24 godine, a njemu čak 44. Vjenčali su se 1938. godine na privatnoj svečanosti. Nakon što su komunisti došli na vlast u Kini, gospođa Mao imala je znatnu ulogu kao prva dama. Primjerice, bila je angažirana na području filmske industrije, kazališta i opere. Godina 1969. postala je i članicom Politbiroa. Potkraj Maovog razdoblja vladanja bila je jedna od najjačih političkih figura u Kini.

Nakon Maove smrti postojala je isprva opcija da ona postane jedna od liderica Kine, no njeni protivnici na kraju su prevladali. Uhićena je i zatvorena. Sud ju je osudio na smrt, no kazna joj je preinačena u doživotni zatvor. Kasnije je puštena zbog teške bolesti, a umrla je u bolnici na današnji dan 1991. godine. U trenutku smrti bilo joj je 77 godina.


Komentari