Na današnji dan

Supruga kralja Aleksandra Karađorđevića bila je potomak prvog brazilskog cara – 1961.

Kraljica Marija rođena je u gradu Gothi u Njemačkoj. Osobito je zanimljivo da je Marija bila prapraunuka prvog brazilskog cara Petra I., a vukla je podrijetlo i od carice Marije Terezije. Udala se za Aleksandra Karađorđevića 1922. godine u Beogradu.

Dana 22. lipnja 1961. godine umrla je jugoslavenska kraljica Marija, supruga kralja Aleksandra Karađorđevića. Od njega je bila mlađa oko 11 godina, a podrijetlom je bila njemačko-rumunjska princeza. Naime, još od 1866. godine Rumunjskom je vladala njemačka dinastija Hohenzollern-Sigmaringen. Marija je bila nećakinja prvog rumunjskog kralja iz te dinastije – Karla I. od Hohenzollern-Sigmaringena. Marijin otac Ferdinand postao je rumunjskim kraljem kad je njoj bilo 14 godina.

Marija je rođena u gradu Gothi u Njemačkoj. Bila je dinastički izrazito dobro povezana s europskim vladarskim kućama. Naime, osim što je bila kći rumunjskog kralja, njen djed po majci bio je vojvoda od Edinburgha, sin britanske kraljice Viktorije. Baka po majci, pak, bila joj je ruska velika kneginja Marija Aleksandrovna, kći ruskog cara Aleksandra II. Osobito je zanimljivo da je Marija bila i prapraunuka prvog brazilskog cara Petra I., a vukla je podrijetlo i od carice Marije Terezije.

Marija se udala za Aleksandra Karađorđevića 1922. godine u Beogradu, u doba kad je on već bio vladajući kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. U trenutku vjenčanja njoj su bile 22, a njemu 33 godine. Kraljica Marija rodila je tri sina – Petra, Tomislava i Andreja (Tomislav je imao hrvatsko, a Andrej slovensko ime). Najstariji sin Petar postao je jugoslavenskim kraljem nakon atentata na kralja Aleksandra u Marseillesu 1934. godine.

Zbog navedenog je atentata kraljica Marija postala udovicom već u dobi od 34 godina. Kasnije se više nije udavala, a u Jugoslaviji je bila poznata kao kraljica-majka. Nakon početka Drugog svjetskog rata Karađorđevići su se smjestili u Engleskoj. Marija je živjela u Engleskoj razmjerno skromno, na jednom imanju u Kentu. Umrla je u Londonu na današnji dan 1961. godine, u 62. godini života. Zanimljivo je da je isprva bila pokopana pokraj dvorca Windsor, na kraljevskom groblju u Frogmoreu. U blizini tog mjesta pokopana je i britanska kraljica Viktorija sa svojim suprugom princem Albertom. Godine 1913. posmrtni ostatci kraljice Marije preneseni su u Oplenac u Srbiji, gdje se nalazi Mauzolej dinastije Karađorđevića.

Komentari