Na današnji dan

Supruga komunista Karla Marxa bila je njemačka plemkinja – 1883.

Marxova supruga bila je njemačka ljepotica Jenny von Westphalen, kći pruskog baruna, koja je prekinula zaruke s mladim njemačkim časnikom da bi bila s Marxom.

Dana 14. ožujka 1883. godine umro je u Londonu u 65. godini života Karl Marx. Umro je od plućne bolesti koja ga je duže vrijeme mučila. Pokopan je na groblju Highgate u Londonu. Pri pokopu bilo je prisutno samo između 9 i 11 ljudi, među njima Friedrich Engels i Wilhelm Liebknecht, jedan od osnivača njemačkih socijaldemokrata (SPD). Zanimljivo je da je Marxova supruga bila njemačka ljepotica Jenny von Westphalen, kći pruskog baruna, koja je prekinula zaruke s mladim njemačkim časnikom da bi bila s Marxom.

Njihovo vjenčanje bilo je kontroverzno, jer je ona bila plemkinja, a on je bio iz građanske klase. Imali su ukupno sedmero djece, no zbog siromaštva u kojem su živjeli djetinjstvo su preživjele samo tri kćeri. Sve tri su imale po majci prvo ime Jenny: Jenny Karolina, Jenny Laura i Jenny Julija Eleonora. Prve dvije udale su se za poznate francuske socijaliste, Longueta i Lafarguea, a treća je bila u vezi s britanskim socijalistom Avelingom.

Komentari