Na današnji dan

Superšpijun poslan da ubije Lenjina? (1925.)

Sovjetska tajna služba ubila je britanskog špijuna Sidneya Reillyja 6.11.1925. godine. Njegov zanimljiv život bio je uzor piscu Ianu Flemingu za lik Jamesa Bonda. Rođen je vjerojatno u Odessi u Ukrajini kao Georgi Rosenblum, židovskog porijekla. Rabio je više pseudonima za vrijeme života. Bio je u službi Scotland Yarda, zatim Britanske tajne službe i na kraju Tajne obavještajne službe (SIS). Smatra se da je špijunirao za barem četiri države.

Jedna od najpoznatijih operacija bio mu je pokušaj svrgavanja boljševičke vlade u Rusiji 1918. godine. Taj je plan uključivao navodno i ubojstvo Lenjina, no nije uspio. Reillyja su Sovjeti uhvatili namamivši ga u SSSR pričom o postojanju podzemne antikomunističke organizacije. Kad je prešao finsku granicu, uhitili su ga i odveli u zloglasni zatvor Lubjanka u Moskvi. Nakon ispitivanja i mučenja, ubijen je u jednoj šumi pokraj Moskve.

Danas mnogistručnjaci smatraju da je Reilly prvi superšpijun u 20. stoljeću,ali i da jedio onoga što se zna o njemu moglo bitiizmišljeno ili preuveličano. Međutim, kako je Reilly je bio majstor obmane, većinu svog života umotano je u legendu.

piše: Dražen Krajcar


Komentari