Na današnji dan

Sultan koji je izgubio goleme teritorije Osmanskog Carstva (1664.)

Osmanski sultan Mustafa II., koji je izgubio velike teritorije svog golemog Carstva, rođen je 6. veljače 1664. godine. Na vlast je došao 1695. godine nakon smrti svog strica Ahmeda II., a bio je prvi sultan koji je osobno vodio vojsku u rat nakon dugo vremena.

Već u prvoj godini vladanja Mustafa II. u pohodu na Temišvarski banat osobno predvodi juriš spahija i svoje garde što rezultira velikom pobijedom kod Lugoša. Ponesen uspjehom ratoborni sultan sakuplja veliku vojsku i kreće na Budim. Ratna sreća ovog puta okreće mu leđa te doživljava katastrofalan poraz u Bitki kod Sente od habsburške vojske predvođene princem Eugenom Savojskim. Osmanlije su izgubile oko 30 tisuća ljudi, zarobljen je sultanov harem, 87 topova, sultanova škrinja s blagom i državni pečat Osmanskog Carstva. Mustafina je vojska bila razbijena i raštrkana. 

Sultan je nakon poraza pao u potpunu depresiju što koriste svi njegovi neprijatelji ujedinjeni u Svetu ligu (Habsburška Monarhija, Mletačka Republika, Poljsko-Litvanska Unija i Rusko Carstvo) prisilivši ga na mirovne pregovore. Tekst prijedloga mirovnog sporazuma, koji je potpisan 1699. godine u Srijemskim Karlovcima, znatnim dijelom sastavio je sam Mustafa II. Tim je mirom Habsburška Monarhija vratila Ugarsku te velike dijelove Hrvatske i Slavonije, Mlečani dobivaju Moreju i dio Dalmacije, Poljska dio teritorija izgubljenih u 17. stoljeću, a Rusija izlazak na Crno more. U stoljetnom širenju svojih granica Osmansko Carstvo prvi je put doživjelo tako velike gubitke, koji su ga iz temelja uzdrmali i podredili europskoj politici u novom rasporedu sila.

Zbog velikih teritorijalnih gubitaka u Osmanskom Carstvu su izbili nemiri koji su kulminirali pobunom janjičara. Godine 1703. Mustafa II. prisiljen je odreći se vlasti u korist brata Ahmeda III., a krajem iste godine i umire.


piše: Dražen Krajcar

Komentari