Na današnji dan

Sultan koji i danas drži apsolutnu vlast u svojoj državi – 1940.

Omanski sultan Qaboos vlasnik je ogromne jahte Al Said, nazvane po imenu njegove dinastije. Ta je jahta sagrađena 2007. u Njemačkoj i sa svojih 155 metara veća je i od saudijske i od britanske kraljevske jahte. 

Dana 18. studenog 1940. godine rođen je trenutno vladajući sultan države Oman. Ime mu je Qaboos bin Said al Said i na vlasti je već više od 40 godina. Oman je jedna od rijetkih današnjih država koje još uvijek imaju apsolutistički sustav vladanja. Naime, premda mnogi misle da je vladavina jednog čovjeka nad cijelom državom stvar prošlosti, još uvijek u svijetu postoji čak šest država koje prekticiraju apsolutizam. Osim Omana to su Saudijska Arabija, Katar, Bahrein, Svaziland i Bruneji.

Omanski sultan ujedno je i šef države i šef vlade (objedinjuje funkcije kakve u Republici Hrvatskoj imaju premijer i predsjednik). Dapače, sultanova je vlast i daleko veća jer praktički upravlja većinom poslova u državi. Oman nije malena država. Površina joj je 309.501 četvorni kilometar, što je oko 5 i pol puta veće od površine cijele Republike Hrvatske.

Premda se takav oblik vlasti čini jako zastarjelim, Oman kao država prilično prosperira. Dapače, smatra ga se jednom od najrazvijenijih i najstabilnijih država u arapskom svijetu. Prema izvješću Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (United Nations Development Programme) Oman je među 135 svjetskih država prvi po napretku u proteklih 40 godina.


Zanimljiva je činjenica iz povijesti da su nekada omanski sultan vladali mnogo većim područjem nego danas. Naime, omanski sultan bio je do 1856. godine ujedno i sultan dalekog Zanzibara – otočja uz istočnu obalu Afrike. Kasnije se Zanzibar odvojio sa samostalnim sultanima (ali iz iste dinastije). Na kraju se, dakako, Zanzibar s Tanganjikom udružio u današnju državu Tanzaniju.

Sultan Qaboos vlasnik je ogromne jahte Al Said, nazvane po imenu njegove dinastije. Ta je jahta sagrađena 2007. u Njemačkoj i sa svojih 155 metara veća je i od saudijske i od britanske kraljevske jahte. 

Komentari