Na današnji dan

Sultan Hassanal Bolkiah – vlasnik najveće vladarske palače na svijetu – 1946.

Kao sultan Bruneja Hassanal Bolkiah posjeduje praktički neograničenu vlast u svojoj državi. Bogatstvo mu je svojedobno procjenjivano na čak 20 milijardi dolara.

Dana 15. srpnja 1946. godine rođen je Hassanal Bolkiah, vladajući sultan Bruneja i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Zanimljivo je da su Bruneji apsolutna monarhija, što znači da sultan posjeduje praktički neograničenu vlast u toj državi. Hassanal Bolkiah po vjerskoj je pripadnosti musliman, a islam je ujedno i službena religija Bruneja. Ta država ima oko 415.000 stanovnika, a površinom je među najmanjima na svijetu (otprilike je dva puta manja od Kosova, ali ipak dva puta veća od Luksemburga).

Budući da su Bruneji bogata država, poglavito zbog nafte i prirodnog plina, Hassanal Bolkiah posjeduje veliko bogatstvo. Njegova rezidencija u Brunejima predstavlja najveću vladarsku palaču na svijetu. Ime joj je Istana Nurul Iman, a sadrži čak 1.788 prostorija. Zanimljivo je da je sultan ujedno i premijer Bruneja (predsjednik vlade) te ministar obrane i financija te države. Bogatstvo mu je svojedobno procjenjivano na čak 20 milijardi dolara.

Komentari