Na današnji dan

Sultan Barnabas osvojio najjaču križarsku utvrdu – 1271.

Utvrda Krak des Chevaliers bila je u vlasništvu moćnog viteškog Reda ivanovaca.

Snage sultana Bajbarsa 8. travnja 1271. godine zauzele su najveću križarsku utvrdu na Bliskom Istoku – čuveni Krak des Chevaliers. Taj veliki zamak bio je u vlasništvu vitezova ivanovaca, poznatih i pod imenom hospitalci (postoje i danas kao malteški vitezovi). Krak des Chevaliers sagrađen je otprilike 100 godina ranije, u doba kad je Jeruzalem još bio u posjedu kršćana. Dvorac se nalazi na današnjem teritoriju Sirije, nedaleko od sjeverne libanonske granice. Riječ je o brdovitom području udaljenom oko 35 kilometara od obale Sredozemnog mora.

Bajbars je bio moćan vladar Egipta, a vladao je i Sirijom, te znatnim dijelom Arabije, Libije i Svete Zemlje. Sam Bajbars bio je neobičnog podrijetla za jednog egipatskog vladara. Naime, rođen je na Krimu kao turkijski Kuman ili Kipčak. Doveden je kao rob u Egipat, a zatim je postao vojnik (u muslimanskom svijetu u to je doba bilo uobičajeno uzimati vojnike stranog podrijetla). Od uspješnog vojskovođe uspio je postati sultan Egipta. O moći njegove vojske najbolje govori podatak da su uspjeli pobijediti Mongole u slavnoj bitki kod Ain Jaluta. Bio je to prvi put da je mongolska invazija trajno spriječena u nekom dijelu svijeta, pa se ta bitka uzima za jednu od prekretnica u svjetskoj povijesti.

Sultan Bajbars došao je pod Krak des Chevaliers sa velikom vojskom i odmah je dao sagraditi tzv. mangonele – opsadne strojeve slične katapultu. Ti su strojevi imali ulogu bacanja kamenja na zidove tvrđave, kako bi ih oštetili i srušili. Ukupno je opsada trajala oko 36 dana, a opsjedatelji su uspijevali probiti jedan po jedan obrambeni zid, sve dok nisu stigli do unutarnje jezgre dvorca. Uprkos svemu branitelji su nastavili pružati ogorčen otpor ubog čega su muslimani upotrijebili varku. Proslijedili su braniteljima krivotvoreno pismo u kojem im veliki meštar Reda ivanovaca navodno daje dozvolu da se predaju. Branitelji su nasjeli na varku te se predali, a Bajbars im je ipak poštedio život. U dvorcu je kršćanska kapela zatim pretvorena u džamiju.

piše: Dražen Krajcar


Komentari