Na današnji dan

Rusko Carstvo i Velika Britanija zamalo zaratili zbog Afganistana – 1885.

Incident se dogodio na mjestu gdje su Rusi prodrli u Aziji najdalje na jug, u smjeru britanske Indije. 

Do incidenta na području dodira dvaju velikih imperija – Ruskog Carstva i Britanskog kolonijalnog imperija došlo je 30. ožujka 1885. godine. Incident se dogodio na mjestu gdje su Rusi prodrli u Aziji najdalje na jug, u smjeru britanske Indije. To je bilo područje sjevernog Afganistana, na putu od Turkmenistana prema afganistanskom gradu Heratu. Naime, Rusi su zauzeli oazu Panjdeh potisnuvši Afganistance dalje prema jugu. Ruski general Aleksandar Komarov agresivno je zaštitio ruske interese na tom području. U bitki su Afganistanci navodno svi do jednoga pobijeni.

Takvo rusko prodiranje sve dalje na jug kosilo se s britanskim interesima. Britanskog potkralja Indije – lorda Dufferina – afganistanski je emir uvjeravao da se radi samo o pograničnim puškaranjima. No, u Londonu je bivši potkralj Indije – markiz od Ripona – upozorio na oprez.

Na kraju je rat izbjegnut diplomatskim sredstvima. Potkralj lord Dufferin ishodio je od Rusa dogovor po kojemu oaza Pandjeh ostaje u sastavu Ruskog Carstva, ali se ono obvezuje u budućnosti na poštivanje teritorijalne cjelovitosti Afganistana. Na neki način je Afganistan postao tampon-država između ruskog i britanskog imperija. Kasnije je oaza Pandjeh tijekom stotinjak godina ostala najjužnije naselje prvo Ruskog Carstva, a zatim i SSSR-a.


Komentari