Na današnji dan

Sukarno – prvi predsjednik u povijesti Indonezije – 1901.

Sukarno je kao indonezijski predsjednik bio gost Josipa Broza Tita u Jugoslaviji. U Beogradu mu je dodijeljen počasni doktorat, a bio je s Titom, između ostaloga, u posjetu Postojnskoj jami u Sloveniji.

Dana 6. lipnja 1901. godine rođen je Sukarno, prvi predsjednik u povijesti Indonezije. Rodio se u Surabayi na otoku Javi, u doba kad je indonezijsko područje još uvijek pripadalo Nizozemskoj. Naime, za vrijeme nizozemske kolonijalne vlasti nosilo je to područje naziv Nizozemska Istočna Indija.

Zanimljivo je da je Sukarno po struci bio građevinar i arhitekt, a obrazovanjem je stekao naslov inženjera. Bio je, dakle, prilično obrazovan, a govorio je i cijeli niz stranih jezika. Kao građevinar i arhitekt sudjelovao je Sukarno navodno u mladosti na izgradnji znatnog broja stambenih građevina.

Tijekom Drugog svjetskog rata Sukarno je bio u ranim 40-im godinama svog života, a osobito je zanimljivo da je u to vrijeme surađivao s japanskim okupatorima. Naime, Sukarno je smatrao da japanska okupacija Nizozemske Istočne Indije predstavlja priliku za oslobođenje tog područja od nizozemske kolonijalne vlasti. Tijekom rata Sukarno je i putovao u Japan, gdje ga je navodno odlikovao japanski car, a bio je i gost kod japanskog premijera.

Nakon dolaska na vlast u Indoneziji bio je Sukarno čak i gost Josipa Broza Tita u Jugoslaviji. U Beogradu mu je dodijeljen počasni doktorat, a bio je s Titom, između ostaloga, u posjetu Postojnskoj jami u Sloveniji. Sukarno je preminuo 1970. godine u Jakarti, u dobi od 69 godina.


Komentari