Na današnji dan

Suđenje cionistima i titoistima u Čehoslovačkoj (1952.)

Suđenje navodnim pristalicama titoizma, trockizma i cionizma u Čehoslovačkoj održano je 20. studenog 1952. godine. Čehoslovačka je u to vrijeme bila pod komunističkom vladavinom, u sastavu sovjetskog bloka kojim je dominirao Josif Staljin.

Josipa Broza Tita i njegovu Jugoslaviju smatralo se odmetnicima, baš kao i pristaše Lava Trockog – koji se još znatno ranije udaljio od Staljina. U okviru staljinizma u Čehoslovačkoj je postojala i sumnja u tzv. cionističku zavjeru Židova.

Kao optuženici na suđenje su dovedeni neki od najviših dotadašnjih čehoslovačkih partijskih dužnosnika. Na optuženičkoj klupi bio je i dotadašnji generalni sekretar Komunističke partije Čehosovačke – Rudolf Slánský. Osim njega, optuženi su i ministar vanjskih poslova Clementis, zamjenik generalnog sekretara KP Frank, te još 11 visokih dužnosnika.

Od ukupno 14 optuženih čak 11 bilo Židova. Bila je to čistka partijskog rukovodstva u poznatoj Staljinovoj maniri. Optuženici su proglašeni krivima i osuđeni na drakonske kazne. Njih 11 ih je smaknuto, a preostala trojica osuđeni su na doživotni zatvor.


Komentari