Na današnji dan

Sudbina Mozartove supruge nakon njegove smrti – 1842.

Unatoč početnim problemima, Constanze se tako dobro pobrinula za financijsko stanje sebe i svoje djece, da je na kraju čak i prosperirala.

Dana 6. ožujka 1842. godine umrla je Mozartova supruga Constanze, nadživjevši ga za više od 50 godina! Naime, ona je u trenutku smrti bila već u visokoj 81. godini života, a Mozart je umro prilično mlad, u srednjim tridesetima. Zapravo, Wolfgang je umro tako rano, da su njih dvoje u braku uspjeli provesti samo nekih 9 godina. U tom je razdoblju Constanze rodila čak šestero djece. Nažalost, od toga četvero djece nije preživjelo dojenačku dob (u to je doba smrtnost dojenčadi bila mnogo viša nego danas).

Kad je Mozart umro, Constanze je ostala udovica u dobi od samo 29 godina. Ona nije ostala sjediti skrštenih ruku. Dapače, unatoč početnim problemima, Constanze se tako dobro pobrinula za financijsko stanje sebe i svoje djece, da je na kraju čak i prosperirala. To je pomalo neobično, ako se zna da su za vrijeme braka ona i Mozart gotovo stalno bili u financijskim poteškoćama (o tome postoji više teorija, od toga da je ona mnogo trošila, do toga da je Mozart gubio na kocki).

Constanze je kao udovica bila stanodavka danskom diplomatu Georgu Nikolausu von Nissenu. Nakon nekog vremena oni su počeli zajedno živjeti, a potom su se i vjenčali, oko 18 godina nakon Mozartove smrti. Njih dvoje zajedno nisu imali djece.

Nissen i Constanze preselili su se iz Beča u njegovu rodnu Dansku, pa su živjeli neko vrijeme u Kopenhagenu. Nissen se interesirao za Mozartov život, pa je radio na pisanju njegove biografije, zajedno s Constanze. Kasnije su se preselili u Mozartov rodni Salzburg, gdje su imali pristup izvorima o ranijem Mozartovom razdoblju, u čemu im je pomogla i Wolfgangova sestra.


Igrom slučaja Constanze je nadživjela i svog drugog supruga. Nissen je umro 1826. godine. On je bila već po drugi put udovica, sada već u 65. godini života. Nastavila je živjeti u Salzburgu sve do smrti, i to u društvu svoje dvije sestre – Aloysije i Sophie – koje su također bile udovice. Zanimljivo je da se Mozart u mladosti izgleda udvarao svim trima sestrama.

Komentari