Na današnji dan

Stvoreno vojvodstvo Cornwall (1377.)

Dana 17. ožujka 1377. osnovano je prvo vojvodstvo u Engleskoj. Radilo se o vojvodstvu Cornwall, koje je dodijeljeno najstarijem sinu tadašnjeg kralja Eduarda III. iz dinastije Plantagenet. Taj najstariji sin – također imena Eduard – nosio je ujedno i titulu princa od Walesa, upravo kao što i današnji vojvoda od Cornwalla – princ Charles – nosi tu titulu. Inače, spomenuti princ Eduard, prvi vojvoda od Cornwalla, poznat je pod popularnim nadimkom Crni Princ (na slici; engl. Black Prince).

Vojvodstvo Cornwall danas je jedno od samo dva vojvodstva u Engleskoj koja imaju teritorijalno pokriće (drugo je vojvodstvo Lancaster, koje pripada izravno kraljici). Svi su drugi vojvodski naslovi u Engleskoj samo titularni (npr. vojvoda od Yorka, vojvoda od Norfolka), tj. iza njih ne stoji zemljišni posjed.

U teritorijalnom pogledu vojvodstvo Cornwall (eng. Duchy of Cornwall) danas posjeduje čak oko 53.000 hektara zemljišta. Zanimljivo je da se pri tome ne poklapa s površinom Cornwalla na krajnjem zapadu Engleske, nego su spomenuti hektari razmješteni po mnogim dijelovima Velike Britanije. Ukupna vrijednost vojvodstva veća je od milijardu eura, a godišnje daje dobit od dvadesetak milijuna funti.

Komentari