Na današnji dan

Stvorena Kraljevina Belgija (1830.)

Nezavisna Kraljevina Belgija proglašena je četvrtog listopada 1830. godine. Belgija je do tada uvijek bila pod vlašću susjeda ili stranih vladara (doduše, postojao je pokušaj osamostaljenja za vrijeme Francuske revolucije). Neposredno prije proglašenja nezavisnosti 1830. godine, Belgija je bila u sastavu Kraljevine Nizozemske.

Nizozemci su pokušali vojnom silom spriječiti odvajanje Belgije, no to im nije uspjelo. Belgijske pobunjenike podržala je Francuska, u kojoj je od kolovoza te godine kralj bio Luj-Filip iz dinastije Orléans. Belgijanci su za kralja svoje novoproglašene nezavisne države izabrali francuskog princa Luja, sina spomenutog kralja Luja-Filipa. Taj je princ u Francuskoj nosio titulu vojvode od Nemoursa, a u to doba bilo mu je samo 16 godina. Ipak, kralj Luj-Filip odbio je da mu sin postane belgijskim kraljem, navodno po savjetu Britanaca.

Na kraju su Belgijanci, u skladu s dogovorom velikih sila, za kralja izabrali njemačkog princa Leopolda iz dinastije Sachsen-Coburg-Gotha. On je postao belgijskim kraljem pod imenom Leopold I. i vladao je zatim sve do 1865. godine (više od 34 godine). 


Komentari