Na današnji dan

Stvoren Mercedes-Benz (1926.)

Dana 28. lipnja 1926. došlo je do spajanja Daimlerove i Benzove kompanije, tako da je nastala kompanija Daimler-Benz AG, jedna od najpoznatijih u povijesti proizvodnje automobila. Nova je kompanija prodavala automobile pod imenom Mercedes-Benz, čime je nastala marka koja se održala sve do danas.

Karl Benz i Gottlieb Daimler pripadali su krugu prvih proizvođača automobila u svijetu uopće. Obojica su pokrenuli kompanije, koje su tijekom dugog vremena odvojeno poslovale. Godine 1924. kompanije Benz & Cie. i Daimler-Motoren-Gesellschaft potpisale su Ugovor o zajedničkom interesu kojim su standardizirali dizajn, proizvodnju, prodaju, kupnju i reklamiranje, ali su zadržale odvojena imena. Međutim, dvije godine nakon toga kompanije su se odlučile spojiti u jednu.

Zašto je nova kompanija Daimler-Benz AG prodavala automobile pod imenom Mercedes-Benz, a ne Daimler-Benz? Daimler-Motoren-Gesellschaft u međuvremenu je stekao ugled markom Mercedes, nazvanom po Mercédès Jellinek, kćeri Emila Jellineka, jednog od automobilskih entuzijasta.

Daimler-Motoren-Gesellschaft već je bio prodao marku Daimler drugim kompanijama (kupila ju je Daimler Motor Company iz Engleske, koja je kasnije proizvodila automobile slične Jaguarima). Korištenje imena Daimler, dakle, nije više bilo poželjno za Daimler-Benz AG, pa je odlučeno da se njihova vozila prodaju pod imenom Mercedes-Benz, koje se očuvalo sve do danas.

Piše: Boris Blažina


Komentari