Na današnji dan

Stvaranje habsburške Kraljevine Srbije – 1718.

Od srpskih područja koja su dobivena od Osmanskog Carstva 1718. godine uređena je Kraljevina Srbija, kao jedna od habsburških zemalja. Vladarom te kraljevine postao je car Karlo VI. Habsburški.

Dana 21. srpnja 1718. godine sklopljen je Požarevački mir između Habsburškog i Osmanskog Carstva. Tim je mirom Habsburška Monarhija dobila znatan dio dotadašnjih osmanskih područja na Balkanu, uključujući dio Srbije, Bosne i današnje Rumunjske. Granica habsburških i osmanskih teritorija time je preseljena južno od Save.

Habsburški dobitak bio je posljedica velikih vojnih pobjeda znamenitog vojskovođe princa Eugena Savojskog. Od srpskih područja koja su dobivena od Osmanskog Carstva uređena je Kraljevina Srbija, kao jedna od habsburških zemalja. Vladarom te kraljevine postao je car Karlo VI. Habsburški, otac kasnije carice Marije Terezije. Dakako, on je usporedno bio i kralj Hrvatske, Ugarske i Češke, nadvojvoda Austrije, car Svetog Rimskog Carstva itd.

Takvo stanje, s granicom Habsburškog i Osmanskog Carstva južno od Save, zadržalo se do 1739. godine, a zatim je granica opet vraćena na Savu, tako da je Habsburška Monarhija izgubila Srbiju, Bosnu i dio Vlaške.


Komentari