Na današnji dan

Studij bez nastavnika i motivirani studenti (1747.)

U vrijeme kralja Luja XIV. postojala je funkcija u vladi za mostove i ulice. Zatim je 1716. kralj Luj XV. osnovao službu za inženjere mostova i ulica. Rad službe i potrebe države za sve većim brojem stručnjaka doveli su do osnivanja visoke škole. Tako je kraljevskom odlukom 14. veljače 1747. u Parizu osnovana École royale des ponts et chaussées (franc. Kraljevska škola za mostove i ulice). Godine 1775. promijenila je naziv u Državnu školu za mostove i ulice, kako se službeno zove i danas.

Već u početku visoku školu upisalo je 50 studenata, a prvi voditelj bio je poznati graditelj mostova Jean-Rodolphe Perronet. Međutim, kako je taj predmet još bio u nastajanju, na školi nije bilo niti jednog nastavnika. Studenti su sami učili, razmjenjivali znanja te odlazili na gradilišta kako bi stekli iskustvo. Tek nakon desetak godina zaposleni su prvi nastavnici i izrađeni prvi studijski planovi.

Glavna zgrada fakulteta izgrađena bez ijednog stupa u stilu mosta te je izgrađena prema ekološkim načelima. Danas je ova ustanova jedan od pet vodećih tehničkih fakulteta u Europi.

Piše: Marsela Alić


Komentari