Na današnji dan

Studenti spalili mađarsku zastavu u Zagrebu – 1895.

Da bi bolje gorila, zastavu su studenti prethodno polili rakijom.

Grupa zagrebačkih studenata izrazila svoje nezadovoljstvo mađarskom vlašću nad Hrvatskom 16. listopada 1895. godine. To su učinili spaljivanjem kopije mađarske zastave na Trgu bana Jelačića. Nisu željeli spaliti službenu mađarsku zastavu s kraljevskim insignijama kako ne bi povrijedili cara i kralja Franju Josipa I. koji je tih dana bio u posjetu Zagrebu,a ovim činom upravo su njega htjeli upozoriti na samovolju i nasilje banaKhuen-Héderváryja. 

Zbog toga su dali sašiti kod 18-godišnje zagrebačke modistice Margarete Mastler zastavu u mađarskim bojama (crvena-bijela-zelena). Tu su zastavu donijeli na Jelačićev trg pred banov spomenik, proboli je na uglovima vrhovima sablji i podigli razapetu u vis. Zatim su je polili rakijom i zapalili.Nato su svi prisutni studenti počeli izvikivati povike: “Živio hrvatski kralj Franjo Josip I.!”, “Slava Jelačiću!” i “Abzug Mađari!” Kada je zastava izgorjela, studenti su se uredno u povorci povukli prema zgradi Sveučilišta. Tko je točno prvi potpalio zastavu nije potpuno jasno. Naime, Josip Horvat u svojoj knjizi Politička povijest Hrvatske piše da je to učinio Josip Heneberg iz Gospića. Međutim, tadašnje Narodne novine, pišu da je odgovoran Žigmund Hacker, student prava i zagrebački Židov.

Bana Héderváryja policija je odmah obavijestila o događaju, a on je zapovjedio hitno uhićenje svih sudionika demonstracija. Uhićena su 24 studenta, među njima Stjepan Radić i Vladimir Vidrić. Radić je od svih najoštrije kažnjen, sa 6 mjeseci zatvora.


piše: Dražen Krajcar

Komentari