Na današnji dan

Ubijen posljednji veliki kralj Vikinga (1066.)

Harald Hardrada – kralj kojeg smatraju posljednjim velikim vikinškim vladarom, poginuo je 25. rujna 1066. godine. Bio je vladajući kralj u Norveškoj, ali je pokušavao zadobiti i prijestolja Danske i Engleske. Rodio se u mjestu Ringerike u unutrašnjosti Norveške (u zaleđu današnjeg Osla). Haraldov stariji polubrat bio je norveški kralj sv. Olaf, za vrijeme kojega je došlo do važnog preobraćanja Norveške na kršćanstvo. 

Kao mlađi sin, Harald je imao pustolovnu karijeru ratnika. Pomogao je svom polubratu Olafu u borbi protiv moćnog danskog kralja Knuta Velikog (koji je bio sin Svena Rašljobradog, a vladao je i Engleskom). Knut Veliki osnovao je na sjeveru Europe povelik imperij i bio je jedan od najvećih vladara u povijesti Skandinavije. Pobijedio je polubraću – Olafa i Haralda – u Bitki kod Stiklestada. Olaf je ubijen, a Harald Hardrada morao je pobjeći u Kijevsku Rusiju. 

U egzilu je Harald Hardrada služio kao vojni zapovjednik kod kijevskog velikog kneza Jaroslava Mudrog, a zatim u Carigradu kao zapovjednik Varjaške garde. Ratovao je i na Siciliji, a po nekim navodima i u Svetoj Zemlji.

Godine 1046. Harald se vratio u rodnu Norvešku i priznat je za kralja. Ujedinio je norveške krajeve pod svojom vlašću i uspostavio razmjerno stabilnu državu. Zatim je pokušao osvojiti Englesku. Međutim, engleski kralj Harold II. porazio ga je u Bitki kod Stamfordskog mosta, nedaleko od grada Yorka. Harald Hardrada poginuo je, pogođen strijelom u grlo ili dušnik.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU! 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Povijest.hr (@povijest.hr) on

Komentari