Na današnji dan

Strijeljana medicinska sestra Edith Cavell (1915.)

Medicinska sestra Edith Cavell streljana je 12. listopada 1915. godine. Njena mučenička smrt učinila ju je znamenitom u povijesti do te mjere da je ime Edith postalo popularno u Francuskoj (navodno je po njoj i francuska pjevačica Edith Piaff dobila ime).

Edith Cavell rođena je u Engleskoj, kao kći anglikanskog župnika, a ondje se i školovala za medicinsku sestru. Počela je raditi u Bruxellesu u Belgiji, u klinici i medicinskoj školi. Kad je izbio Prvi svjetski rat, Nijemci su okupirali Belgiju, unatoč neutralnosti te zemlje. Klinika sestre Cavell bila je u sastavu Crvenog križa. Za vrijeme njemačke okupacije, Edith je pomagala francuskim i britanskim ranjenim vojnicima da pobjegnu iz Belgije i izađu iz ratnog područja. Tu organizaciju potpomagao je princ Reginald de Croy, tako da je navedene izbjeglice skrivao u svom dvorcu Bellignie pokraj Monsa i opskrbljivao ih lažnim propusnicama. Sestra Edith pomogla je da oko 200 savezničkih vojnika pobjegne od Nijemaca iz Belgije.

Zbog tog njenog djelovanja Nijemci su je uhitili nakon što ju je jedan kolaborator (suradnik okupatora) izdao. Vojni sud osudio ju je na smrt. Noć prije smaknuća primila je pričest od anglikanskog kapelana i izjavila: “Patriotizam nije dovoljan. Ne smijem mrziti nikoga, niti prema ikome osjećati ogorčenost.” Strijeljana je u 6:00 ujutro u Bruxellesu.


Komentari