Na današnji dan

Stravična umorstva sjekirom u obitelji Lizzie Borden (1892.)

Policija je u to doba bila još skeptična prema nedavno uvedenom forenzičkom uzimanju otisaka, pa nikakvi otisci prstiju nisu uzimani sa sjekire.

Stravična umorstva u obitelji Borden, u gradiću Fall River u Massachusettsu, počinjena su 4. kolovoza 1892. godine. Služavka Bridget Sullivan svjedočila je da je taj dan ležala u svojoj sobi, kad je začula zapomaganje Lizzie Borden da joj je netko ubio oca – Andrewa Bordena. Zatekli su ga u dnevnom boravku kako leži mrtav na kauču, 10 ili 11 puta puta zasječen sjekirom. Činilo se da je spavao kad je napadnut. Malo kasnije, kad su došli susjedi i liječnik, otkrili su i tijelo Lizzieine majke Abby Borden na katu u gostinjskoj sobi. Lubanja joj je bila razbijena pomoću 9 udaraca sjekirom.

U podrumu je pronađena sjekira, po svemu sudeći očišćena od krvi. Policija je u to doba bila još skeptična prema nedavno uvedenom forenzičkom uzimanju otisaka, pa nikakavi otisci prstiju nisu uzimani sa sjekire. U kući nije pronađena nikakva krvava odjeća, no Lizzie Borden nekoliko je dana kasnije spalila jednu svoju plavu haljinu u kuhinjskom štednjaku. Tvrdila je da je to učinila zato što je haljinu umrljala naslonivši se na svježu boju.

Lizzie Borden uhićena je tjedan dana nakon ubojstava. Suđenje je privuklo ogromnu pažnju američkih medija. Nakon 10 i pol mjeseci sudskog procesa, porota je oslobodila Lizzie. Naime, nije bilo dokaza da je ona počinila zločin.

Do danas su ta ubojstva ostala misterij. Nepoznato je je li ih počinila Lizzie ili netko izvana. Postoje razne teorije, od kojih neke smatraju da je ubojica zapravo bila navedena služavka. Druge teorije govore da je ubojstva počinio Lizziein polubrat, nezakoniti sin njenog oca, ili sama Lizzie, ali u pomućenom stanju uma. Misterij još i danas zanima mnoge Amerikance i potiče ih na istraživanje.


Komentari