Na današnji dan

Stravična smrt Napoleonovog velikog maršala palače – 1813.

Pogodila ga je topovska kugla u trbuh, rasporivši mu utrobu. Njegova crijeva rasula su se po uniformi, sedlu i konju.

Dana 23. svibnja 1813. godine preminuo je teškom smrću francuski general Geraud Duroc – jedan od najbližih Napoleonovih suradnika. Još prije nego je Bonaparte postao car, Duroc je postao njegov prvi ađutant. Za vrijeme Carstva, Duroc je dobio ugledan položaj velikog maršala palače (franc. Grand Maréchal du Palais). Veliki maršal palače zapravo je bio na čelu vojnog dijela Napoleonovog dvora (franc. Maison Militaire de l’Empereur). To je značilo da je bio zadužen za sigurnost i opskrbu carskog dvora. U praksi, vojni dio dvora činio je Napoleonovu neposrednu pratnju (svitu) za vrijeme vojnih pohoda i brojao je više od 800 ljudi. Bonaparte je dodatno počastio Duroca aristokratskom titulom vojvode od Furlanije. U biti, Duroc je i dalje bio svojevrsni Napoleonov prvi ađutant, samo što je imao pompoznu titulu velikog maršala palače kako bi se ta funkcija učinila primjerenija carskom statusu.

Uoči kobnog dana 1813. godine, Duroc je zadobio strahovitu ranu od neprijateljskog topovskog taneta. Naime, za vrijeme Napoleonovog pohoda kod grada Reichenbacha u Njemačkoj (blizu današnje tromeđe Njemačke, Poljske i Češke) Duroca je pogodila topovska kugla koja se odbila od jednog stabla. Ranila ga je u trbuh, rasporivši mu utrobu. Durocova crijeva rasula su se po uniformi, sedlu i konju. Tome je Napoleon navodno osobno svjedočio.

Smrtno ranjenog Duroca odnijeli su u jednu kuću na obližnjoj farmi. Napoleon je žalovao nad umirućim suradnikom. Duroc se caru ispričao što ga ne može dalje služiti, a zamolio ga je da bude poput oca njegovoj kćeri. Dvadesetrećeg svibnja Duroc je izdahnuo. Napoleon je kasnije kupio tu farmu i podigao Durocu spomenik.


Komentari