Na današnji dan

Stranka koja je dala najviše američkih predsjednika (1854.)

Dana 20. ožujka 1854. u SAD-u je održan prvi javni sastanak stranke imena Republikanska stranka (eng. Republican Party). Kasnije je ona prerasla u jednu od dvije vodeće stranke u američkoj politici, no početak joj je bio zapravo skroman. Naime, prvi sastanak Republikanske stranke održan je u malenoj školskoj zgradi u američkom gradiću Riponu na Srednjem zapadu. Taj se gradić nalazi u saveznoj državi Wisconsin, a udaljen je oko 200 kilometara od Chicaga, u smjeru sjevera.

Školska zgrada u Riponu još i danas postoji, a registrirana je kao povijesni spomenik. Nazivaju je Birthplace of the Republican Party (hrv. Rodno mjesto Republikanske stranke). Zanimljivo je da je Republikanska stranka izvorno nastala dobrim dijelom kao okupljalište protivnika ropstva (tzv. abolicionisti). Prilično je brzo Republikanska stranka postala vodeća na sjeveru SAD-a, dok su joj se na jugu suprotstavljali u robovlasničkim državama.

Prvi američki predsjednik iz redova Republikanske stranke bio je znameniti Abraham Lincoln. Do sada je Republikanska stranka dala čak 19 američkih predsjednika, po čemu je vodeća u povijesti (Demokratska stranka dala je 15 predsjednika). Inače, Republikanska stranka ima nadimak Grand Old Party (GOP), a obično je se označava crvenom bojom (demokrati se obično koriste plavom).


Komentari