Na današnji dan

Strahovito smaknuće 45 kršćana u Kini – 1900.

Među ubijenima bila su i dva katolička biskupa. Bili su to sv. Grgur Grassi i sv. Franjo Fogolla. Smaknuća su izvedena odsijecanjem glava.

Dana 9. srpnja 1900. godine smaknuto je u Kini oko 45 kršćanskih misionara i ostalih kršćana, uključujući čak i djecu. Dogodilo se to u gradu Taiyuanu, smještenom u sjevernoj Kini, nekoliko stotina kilometara od Pekinga. Radilo se o razdoblju tzv. Bokserskog ustanka, koji je uvelike bio usmjeren protiv stranaca i kršćana.

Među ubijenima bila su i dva katolička biskupa. Bili su to sv. Grgur Grassi i sv. Franjo Fogolla. Također, smaknut je i niz katoličkih svećenika te franjevačkih redovnika. Među njima su bili sv. Ilija Facchini, sv. Teodorik Balat i sv. Andrija Bauer. Smaknuća su izvedena odsijecanjem glava. U masakru je smaknuta i sv. Marija Amandina, časna sestra koja je kao franjevačka misionarka djelovala u Kini (bila je podrijetlom iz Belgije). Tijekom Bokserskog ustanka smaknuto je još šest časnih sestara franjevačkih misionarki, koje su također proglašene sveticama i mučenicama Katoličke crkve (među njima tri Francuskinje, dvije Talijanke i jedna Nizozemka). Evo njihovih imena:

sv. Marija Hermina od Isusa, sv. Marija od Mira, sv. Marija Klara, sv. Marija od Presvetog Rođenja, sv. Marija od Svetog Justa i sv. Marija Adolfina.

Osim katolika, među ubijenim kršćanskim misionarima bio je i znatan broj protestantskih kršćana. Dapače, među smaknutima je bilo i nekih Kineza obraćenih na kršćansku vjeru. Prema svjedočanstvima, izgleda da su smaknute i pojedine žene, pa čak i djeca.


Katolička crkva kanonizirala je spomenute biskupe, svećenike, franjevce i časne sestre misionarke, a proglasila ih je i mučenicima. Status mučenika dodijelile su i protestantske crkve ubijenima. Tijekom Bokserskog ustanka smaknut je i određen broj pravoslavnih svećenika, koji su sukladno tome proglašeni mučenicima (među njima i Metrofan, prvi mučenik među kineskim pravoslavnim svećenicima).

U današnje vrijeme Katolička crkva prisjeća se svih kineskih mučenika i svetaca upravo 9. srpnja jer im je taj dan u godini posvećen kao zajednički spomendan. Ukupno je u Kini tijekom povijesti mučeničkom smrću stradalo više od 100 katolika, pri čemu su mnogi ubijeni odsijecanjem glave upravo u doba Bokserskog ustanka.

Komentari