Na današnji dan

Komadanje Mađarske u Trianonu – 1920.

Nakon potpisivanja Mirovnog sporazuma u Trianonu oko 3.300.000 Mađara našlo se izvan granica domovine, tj. u stranim državama. 

Znameniti Trianonski sporazum, po kojem je nekadašnjem Ugarskom Kraljevstvu nakon Prvog svjetskog rata oduzeta većina teritorija, potpisan je 4. lipnja 1920. godine. Naime, Ugarska se u Prvom svjetskom ratu nalazila na gubitničkoj strani jer je bila dio poražene Austro-Ugarske. Kao gubitnica, Ugarska je morala pristati na ponižavajuće mirovne ugovore. Pobjedničke sile doista nisu štedjele poražene neprijatelje. Danas se pretpostavlja da je nemilosrdno kažnjavanje poražene Njemačke nakon Prvog svjetskog rata bilo jedan od glavnih uzroka za pokretanje Drugog svjetskog rata.

Paradoksalno je da je Ugarska kažnjena jače nego Njemačka i Austrija. Naime, u Trianonu su joj oduzeli čak 72 % nekadašnjeg teritorija, a oko 3.300.000 Mađara našlo se izvan granica domovine tj. u stranim državama. K svemu tome, Mađarske oružane snage ograničene su na samo 35.000 lako naoružanih vojnika.

Što je sve Mađarskoj oduzeto? U korist Rumunjske oduzeta joj je Transilvanija (Erdelj). Nekadašnje sjeverne ugarske županije pripale su Čehoslovačkoj (današnja Slovačka). Gradišće (Burgenland) pripalo je Austriji, a Prekmurje, Međimurje, Baranja, Banat i Bačka Kraljevini SHS (kasnijoj Jugoslaviji). Inače, Trianonski se sporazum zove po dvorcu Veliki Trianon (Grand Trianon) u neposrednoj blizini Versaillesa, jer je tamo obavljeno potpisivanje tog ugovora. Mađari i danas teško mogu oprostiti nepravdu koja im je tada nanesena.


Komentari