Na današnji dan

Strahovita sudbina hrvatskog plemstva na Krbavskom polju – 1493.

Pripovijedalo se da su Osmanlije poraženima odsjekli nosove, jer je sultan plaćao nagradu po donesenom nosu. 

Poznata Bitka na Krbavskom polju, u kojoj je poginuo cvijet hrvatskog plemstva,  dogodila se 9. rujna 1493. godine nedaleko od gradića Udbineu Lici, kada je hrvatska vojska dočekala Osmanlije dok su se raćali sa pljačkaškog pohoda. Naime, Osmanska vojska, predvođenabosanskim sandžak-begom Jakub-pašom, pljačkala u Hrvatskoj (oko Modruša i Kupe), Kranjskoj i Štajerskoj.

Nakon što su dobili informacije o njihovom kretanju Hrvati su predvođeni banom Emerikom Derenčinom odlučili neprijatelju presjeći put na Krbavskom polju. Premda je štajerski kapetan Jakov Székely poručio hrvatskim velikašima da pričekaju njegove jedinice te da zajedno krenu u napad, hrvatska je vojska krenula u bitku u kojoj je bila teško poražena.

Hrvatske jedinice sastojale su se dijelom od pješačkih jedinica, a dijelom od viteške konjice. Hrvatska je vojska bila tako temeljito poražena da je ostalo svega dvije stotine preživjelih od nekoliko tisuća boraca. Pripovijedalo se da su Osmanlije poraženima odsjekli nosove, jer je sultan plaćao nagradu po donesenom nosu. Ban Emerik Derenčin pao je u ropstvo, a sinu su mu pred njegovim očima odsjekli glavu i stavljali je na stol svaki put kad bi jeo.


Piše: Dražen Krajcar

Komentari