Na današnji dan

Strahovita sovjetska raketa koja je mogla na drugom kontinentu uništavati velegradove – 1957.

Bojna glava rakete R-7 mogla je imati snagu do 3 megatona (187,5 puta snažnije od američke bombe bačene na Hirošimu). Raketa R-7, unatoč njenoj izvornoj destruktivnoj namjeni, polučila je i korist za razvoj civilne tehnologije. Naime, upravo na bazi te rakete napravljene su poznate sovjetske rakete kojima je lansiran u Zemljinu orbitu prvi satelit (Sputnik).

Dana 21. kolovoza 1957. godine Sovjetski Savez uspješno je lansirao projektil R-7 Semjorka – prvu interkontinentalnu balističku raketu u povijesti čovječanstva. Njeno ime Semjorka znači Sedmica. Pojam interkontinentalna balistička raketa označava oružje sposobno napasti drugi kontinent, i to najčešće nuklearnim bojnim glavama. Dakako, takva su oružja tijekom Hladnog rata činila najjaču udarnu silu obiju supersila (SSSR-a i SAD-a), jer su u roku od 20-ak minuta mogle doseći neprijateljske gradove i uništiti ih nuklearnim oružjem.

Lansiranjem na današnji dan sovjeti su, dakle, prestigli SAD u toj komponenti naoružanja. Raketa R-7 izvršila je navodno već na današnji dan let od čak 6.000 kilometara. Kasnije je domet povećan na čak 12.000 kilometara. Bojna glava tih raketa mogla je imati snagu do 3 megatona (187,5 puta snažnije od američke bombe bačene na Hirošimu).

Raketa R-7, unatoč njenoj izvornoj destruktivnoj namjeni, polučila je i korist za razvoj civilne tehnologije. Naime, upravo na bazi te rakete napravljene su poznate sovjetske rakete kojima je lansiran u Zemljinu orbitu prvi satelit (Sputnik). Dapače, rakete Vostok i Sojuz (koje se i danas koriste) također su potekle od R-7 Semjorke (čak su joj i izgledom prilično slične).


Komentari