Na današnji dan

Strahovita nesreća putničkog broda pokraj Gibraltara – 1891.

Putnički brod SS Utopia, s 880 putnika i članova posade, nabio se na pramac britanskog bojnog broda HMS Anson, teškog oko 10.000 tona, kojeg udar gotovo uopće nije oštetio.

Dana 17. ožujka 1891. godine potopio se kod Gibraltara putnički brod SS Utopia, pri čemu su poginula čak 562 njegova putnika i članova posade. K tome, poginula su i dva mornara sa susjednog broda, koja su pomagala unesrećenicima. Radilo se o prilično neobičnoj nesreći do koje je došlo kad se putnički brod SS Utopia nabio na pramac britanskog bojnog broda HMS Anson. Bojni brod težak oko 10.000 tona imao je na mjestima oklop deblji čak i od 40 centimetara, tako da ga udar gotovo uopće nije oštetio. SS Utopia, naprotiv, u kratkom je vremenu potonula, što je dovelo do utapanja većine njenih putnika (562 od ukupno 880).

SS Utopia bila je na putu iz Trsta u New York. Tijekom puta stajališta su joj bila u Napulju, Genovi i Gibraltaru. Međutim, pri uplovljavanju u zaljev kod Gibraltara dogodila se neočekivana nesreća. Naime, mjesto za sidrenje u koje je SS Utopia trebala uploviti bilo je zauzeto od strane dvaju britanskih bojnih brodova. Bili su to HMS Anson i HMS Rodney, oba klase Admiral. Već je padala noć, pa kapetan putničkog broda nije dobro vidio bojni brod HMS Anson koji mu se nalazio u blizini. Navodno je bio i zaslijepljen reflektorom s tog broda. Tako je SS Utopia udarila u HMS Anson i zadobila veliku rupu u trupu. Potonula je unutar dvadesetak minuta, a velik dio putnika uopće nije imao priliku izaći na palubu i napustiti brod. Navodno su leševi mnogih poginulih pronađeni unutar broda natiskani jedni na druge. Poginula su i dvojica mornara pri pokušaju spašavanja – James Cotton i George Hales.


Komentari