Na današnji dan

Strahovita eksplozija Shuttlea Columbia nad Teksasom – 2003.

Još dok je Shuttle Columbia bio u orbiti neki su inženjeri predvidjeli da bi moglo postojati oštećenje, no NASA nije organizirala temeljitu istragu.

Američki Space Shuttle Columbia eksplodirao je 01. veljače 2003. godine kad se nalazio na povratku iz misije i ulasku u zemljinu atmosferu.

Poginulo je svih 7 članova posade, pa je to jedna od najtežih nesreća u povijesti istraživanja svemira, slična tragediji Challengera koja se dogodila 17 godina prije.

Premda se nesreća na Columbiji dogodila pri povratku s misije, zanimljivo je da je uzrok nesreće nastao još za vrijeme lansiranja. Naime, zbog velikih naprezanja pri lansiranju otkinuo se komad izolacije veličine poslovne torbe s vanjskog rezervoara i oštetio toplinsku izolaciju na vrhu lijevog krila. Još dok je Shuttle bio u orbiti neki su inženjeri predvidjeli da bi moglo postojati oštećenje, no NASA nije organizirala temeljitu istragu, pod isprikom da kada bi se i pronašao problem, malo bi se moglo poduzeti.

Tako se Shuttle počeo spuštati i pri visokim temperaturama ulaska u atmosferu eksplodirao zbog tog oštećenja. Raspao se nad Teksasom i Louisianom, a ostaci su rasipani nad velikim područjem obje savezne države.


Zbog te nesreće odlučeno je da će se u budućnosti svi Shuttleovi pregledavati u orbiti, za slučaj da je došlo do oštećenja pri lansiranju. Ako se pronađu nepopravljive štete uvijek će se imati u rezervi drugi Shuttle koji će otići po ekipu u svemiru.

Komentari