Na današnji dan

Stojedinica – radio zbog kojeg je 120.000 Zagrepčana izašlo na ulice – 1984.

Od samih početka Stojedinica je poznata po kontroverznim temama zbog kojih je više puta bila na udaru vlasti.

Legendarna zagrebačka radijska postaja – Radio 101, popularno zvana Stojedinica, prvo emitiranje imala je osmog svibnja 1984. godine. Prvotno ime postaje bilo je Omladinski radio, a djelovao je u sklopu Saveza socijalističke omladine Trešnjevke.

Prvi studio bio je u Studentskom domu Stjepan Radić, odakle je emitirano do svibnja 1987. godine, kada se seli u novi studio u Gajevoj ulici broj 10, u samom centru grada. U vrijeme demokratskih promjena ime Omladinski radio postaje nepoćudno, pa se mijenja u Radio 101 što je i frekvencija na kojoj se emitira program.

Od samih početka Stojedinica je poznata po kontroverznim temama zbog kojih je više puta bila na udaru vlasti, prvo komunističkih, a onda i HDZ-ovih. Iako se godinama kasnije obračunavao s Radijom 101 budući hrvatski predsjednik Franjo Tuđman upravo je na njemu gostovao krajem 1980-ih što je bio njegov prvi javni nastup još od 1972. godine (komunistička vlast mu je zabranila pojavljivanje u medijima). 

Nakon uspostave samostalne Hrvatske Stojedinica dolazi u financijske teškoće te nekoliko puta mijenja vlasničku strukturu, ali i dalje ostaje omiljeni zagrebački radio s prepoznatljivim temama. Koliko Zagrepčani vole Radio 101 pokazali su u studenom 1996. godine. Naime, zakulisnim političkim igrama, odlukom Vijeća za elektronske medije, radio je trebao izgubiti koncesiju i prestati s emitiranjem. Tada je došlo do građanskog bunta te je oko 120.000 Zagrepčana s upaljenim svijećama došlo na Trg bana Jelačića prosvjedujući protiv te odluke, iako MUP nije odobrio skup. Pritiskom Europske komisije i prijetnjom sankcijama, ali i strahom od vala građanskog neposluha koji je tih dana zahvatio gotovo cijeli glavni grad, koncesija je vraćena i Stojedinica je nastavila s emitiranjem.


Na radost svojih mnogobrojnih slušatelja Radio 101 i dalje je u eteru, a trenutačno je u vlasništvu Nijemca Thomasa Thimmea.

Tijekom godina emitiranja na radiju su se etablirala mnoga danas poznata novinarska imena: Željko Matić, Nenad Pavlica, Siniša Švec, Sivestar Vrbanac, Zinka Bardić, Vino Grubišić, Davor Ivanković, Željka Ogresta, Željko Pervan, Hloverka Novak-Srzić i mnogi drugi. Spomenut ćemo i neke emisije koje su ušle u legendu: Frigidna utičnica, Zločesta djeca, Gosti i ona, Gradonačelnik pleše, Antena, Jutro na 101

piše: Dražen Krajcar


 

Komentari