Na današnji dan

Što znači ime Nevada? – 1864.

U američkoj saveznoj državi Nevadi danas je turizam glavni izvor prihoda, a Nevada je ujedno i četvrti najveći proizvođač zlata na svijetu. 

Dana 31. listopada 1864. godine uzdignuta je Nevada na status američke savezne države, čime je postala 36. po redu savezna država u sastavu SAD-a. Dogodilo se to u vrijeme dok je u SAD-u još trajao Građanski rat između Sjevera i Juga, pa Nevadi daju i nadimak Battle Born State (hrv. Država rođena u bitki).

Daleko najveći grad u Nevadi znameniti je Las Vegas, u njemu i njegovoj okolici živi čak oko dvije trećine ukupnog stanovništva Nevade. Ipak, Las Vegas nije glavni grad te države, nego Carson City, koji je smješten na zapadnom dijelu Nevade, pokraj gradića Reno. Čak oko 86 % zemljišta u Nevadi nalazi se u vlasništvu američke vlade.

Ime Nevada dolazi iz španjolskog jezika i znači snježna, a država je to ime dobila po planini zvanoj Sierra Nevada. U državi Nevadi danas je turizam glavni izvor prihoda, a Nevada je ujedno i četvrti najveći proizvođač zlata na svijetu.


Komentari