Na današnji dan

Što su zapravo Ujedinjeni Arapski Emirati? – 1971.

Inicijatori osnivanja saveza bila su dva najmoćnija emira – emir od Abu Dhabija i emir od Dubaija.

Dana 2. prosinca 1971. godine u Dubaiju je šest nezavisnih emira dogovorilo stvaranje zajedničke države – Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ta država je, dakle, nastala kao savez emirata, unutar kojih nasljedni emiri i danas drže vlast. Inicijatori osnivanja saveza bila su dva najmoćnija emira – emir od Abu Dhabija i emir od Dubaija. Moć tih dvaju emira zasniva se na činjenici da je Abu Dhabi površinom daleko najveći emirat (6 puta je veći od svih ostalih emirata zajedno!), dok je emirat Dubai najmnogoljudniji (u njemu se nalazi i istoimeni najveći grad u čitavoj državi – Dubai).

Osim tih dvaju najjačih emirata, savezu su pristupila još četiri manja – Ajman, Fujairah, Sharjah i Umm al-Quwain. Sljedeće godine (1972.) još jedan manji emirat – Ras al-Khaimah – pristupio je savezu. Na čelu Ujedinjenih Arapskih Emirata nalazi se predsjednik države – kojeg bira sedam emira između sebe. U praksi je za predsjednika do sada uvijek biran emir najvećeg emirata – Abu Dhabija – pa se može smatrati da predsjednička funkcija nasljedno pripada tom emiratu.

Zanimljivo je da unutar svojih emirata apsolutnu vlast drže emiri, a savezne institucije gotovo da nemaju utjecaja. Zato se zakoni znatno razlikuju od emirata do emirata. Primjerice Dubai je relativno liberalan i blizak zapadnjačkoj kulturi, dok su neki drugi emirati stroži.


Komentari