Na današnji dan

Što se dogodilo s posljednjim kraljem Egipta? -1952.

Fuad II. protjeran je iz Egipta kao 17-mjesečna beba.

Na današnji dan rođen je posljednji kralj u povijesti Egipta. Ime mu je bilo Fuad II. i predstavljao je kraj monarhijske tradicije u Egiptu koja je trajala gotovo 5000 godina. Naime, znameniti raniji vladari Egipta imali su titule faraona, još od oko 3000. godine pr. Kr. kad je zemlja po prvi put ujedinjena pod vlasti jednog vladara. Nakon faraona, Egiptom su vladali rimski carevi, pa muslimanski kalifi, a zatim i sultani. Tek godine 1922. uzeo je egipatski sultan Fuad I. titulu kralja Egipta.

Posljednji egipatski kralj Fuad II. bio je unuk spomenutog prvog kralja Fuada I. iz dinastije Muhameda Alija. Zanimljivo je da je ta dinastija bila zapravo albanskog podrijetla. Fuad II. naslijedio je prijestolje dok je bio još beba od samo 6 mjeseci. Ukupno njegova vladavina nije trajala niti godinu dana, jer je svrgnut već 18. lipnja 1953. godine, kad je Egipat proglašen republikom. Dakle Fuadova vlast nad Egiptom trajala je u doba njegovog najranijeg djetinjstva, kad je tek učio hodati i govoriti.

Nakon što je svrgnut i protjeran iz Egipta, malog 17-mjesečnog kralja skrbnici su odnijeli u Švicarsku, gdje je odrastao. Kasnije se preselio u Francusku, a u Parizu se oženio Francuskinjom židovskog podrijetla, imenom Dominique-France Picard. Ona je pri obraćenju na islam dobila ime Fadila. Fuad II. još je i danas živ i pretendira na titulu kralja Egipta.


Komentari