Na današnji dan

Što je po nacionalnosti suprug današnje britanske kraljice? – 1921.

2nd June 1953: Queen Elizabeth II and the Duke of Edinburgh wave at the crowds from the balcony at Buckingham Palace. (Photo by Keystone/Getty Images)

Princ Filip (vojvoda od Edinburgha) rođen je kao princ dvaju država – Grčke i Danske. Zanimljivo je da je princ Filip po rođenju bio grčki pravoslavac.

Dana 10. lipnja 1921. godine rođen je u Grčkoj suprug današnje britanske kraljice Elizabete II. Dakako, ime mu je Filip i ima titulu vojvode od Edinburgha. Zanimljivo je da je on vrlo složenog podrijetla, jer je potomak mnogih europskih kraljevskih dinastija.

Filip je rođen kao princ dvaju država – Grčke i Danske. Naime, otac mu je bio sin grčkog kralja Georga I., a tu vladajuću dinastiju Grci su zapravo preuzeli od Danaca. Riječ je o dinastiji Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg koja je imala vrlo zanimljivu povijest. Naime, pripadnici te dinastije držali su čak četiri europska prijestolja – dansko, grčko, norveško i islandsko. Podrijetlom je dinastija Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg iz Njemačke, što je očigledno i iz njenog naziva. Dapače, ta je dinastija samo jedan odvjetak dinastije Oldenburg, koja je vladala nad nevjerojatnim brojem država: Ruskim Carstvom, Danskom, Norveškom, Švedskom, Grčkom, Islandom i još mnogim manjim kneževinama i vojvodstvima.

Princ Filip ima zanimljivo podrijetlo i po majčinoj liniji. Naime, majka mu je bila izravni ženski potomak poznate britanske kraljice Viktorije. Točnije, Viktorija je bila Filipova praprabaka. Dakako, ona je ujedno i praprabaka kraljice Elizabete II., pa su Filip i njegova supruga rođaci u 4. koljenu.


Analiziramo li dalje, vidjet ćemo da je jedna Filipova baka bila ruska velika kneginja Olga Konstantinovna. Dapače, po toj ruskoj grani, Filip je potomak znamenitog cara Petra Velikog. Zanimljivo je da je princ Filip po rođenju bio grčki pravoslavac, a tek je pri udaji za Elizabetu II. prešao na anglikansku vjeru. Sve u svemu, teško je reći kojoj točno nacionalnosti princ Filip pripada, jer sadrži pretke iz gotovo svih dijelova Europe.

Komentari