Na današnji dan

Što je danas na mjestu Hitlerovog bunkera u Berlinu? – 1945.

Hitlerov bunker imao je oko 30 prostorija na dvije različite razine.

Na današnji dan 1945. godine Adolf Hitler preselio se u znameniti bunker u Berlinu u kojem je zatim boravio sve do smrti u travnju iste godine. Taj je bunker bio poznat pod nazivom Führerbunker i nalazio se odmah do Hitlerove kancelarije u Berlinu. Ta je kancelarija (tzv. Reichskanzlei) bila položena uz ulicu Voßstraße, odmah do križanja s većom ulicom Wilhelmstraße u kojoj je bio smješten veliki dio njemačkih vladinih zgrada (u Wilhelmstraße je bilo Goebbelsovo ministarstvo propagande i Göringovo ministarstvo avijacije). Cijeli taj dio Berlina nazivao se Regierungsvirtel (vladina četvrt).

Bunker je imao ukupno oko 30 prostorija na dvije različite razine. Bio je zaštićen betonskim slojem debljine oko 4 metra. Bunker zapravo nije bio osobito duboko ukopan u zemlju, svega 8 i pol metara. Na današnji dan Hitler se trajno preselio u bunker, a s njime su došli i njegovi najbliži suradnici, uključujući osobnog tajnika Martina Bormanna. Nešto kasnije došla je i Eva Braun te ministar Joseph Goebbels, zajedno sa svojom suprugom Magdom i šestero djece.

Što je s bunkerom bilo nakon Hitlerove smrti i kraja Drugog svjetskog rata? Taj dio Berlina bio je pod sovjetskom okupacijom, a kasnije je bio u sastavu Istočne Njemačke (tzv. Istočni Berlin). Sovjeti i Istočni Nijemci pokušavali su u nekoliko navrata uništiti ostatke bunkera, ali im to nije do kraja uspjelo. Kasnije je taj dio Berlina bio zapušten jer se nalazio u blizini zone Berlinskog zida. Na kraju su na tom mjestu sagrađene stambene zgrade prilično običnog izgleda, koje i danas ondje stoje.


Komentari